Dit zeg je met jouw strik!

23/6/2023
5 min leestijd
Dit zeg je met jouw strik!

Net als de Lederhosen is de Dirndl een traditioneel Beiers/Oostenrijks klederdracht. Beide zijn vooral bekend van het Oktoberfest, maar ook tijdens je skivakantie in de Alpen kom je nog wel eens dames of heren in trachten tegen.

In tegenstelling tot Lederhosen kunnen dames een Dirndl op verschillende manieren dragen. De strik kan namelijk op verschillende manieren geknoopt worden. En wist je dat de strik van een Dirndl een betekenis heeft? Deze strik zegt wel het een en ander over een vrouw.  

 

Wanneer je van plan bent om de eerste keer het Oktoberfeest Sittard te bezoeken, is het handig om te weten wat de betekenis is van de manier waarop je de strik draagt. De manier waarop je de strik draagt geeft namelijk je relatiestatus aan. Om misverstanden te voorkomen hebben we de betekenissen van het links, rechts, midden of achter dragen van de Dirndl strik op een rijtje gezet:


Links: door de strik links te knopen geef je aan dat je vrijgezel bent. Je geeft dus aan dat mannen je mogen benaderen voor een gezellig praatje.

Rechts: als een dame de strik rechts heeft geknoopt, betekent dit dat ze is ‘vergeven’. Ze heeft een relatie of is zelfs getrouwd.

In het midden: dit zegt iets minde rover de relationele status van de Dirndldraagster. De traditionele betekenis is dat de vrouw in kwestie maagd is.

Lus achter: Als een dame de strik van het Dirndl short aan de achterzijde draagt betekent dit dat ze een weduwe is.  

 

Best handig om rekening te houden met de betekenis toch?

 

Nog opzoek naar een nieuwe Dirndl? Of ga je misschien voor een vrouwelijke Lederhosen? Bij Lederhosenland in Sittard geven ze je eerlijkadvies en zul je zeker slagen voor een perfecte outfit!

Deel dit bericht