13 t/m 18
OKTOBER
In de historische
binnenstad van Sittard

Historie

In de afgelopen 14 jaar is het Oktoberfeest Sittard van een plaatselijk evenement (met één circustent en een kermis), uitgegroeid tot het grootste najaarsfeest van het Zuiden. Ons Oktoberfeest is zelfs opgenomen in de wereldwijde top tien van Oktoberfeesten! Vier gigantische feestpaviljoens, twee originele Almhütten, een mega kermis, parades, nevenactiviteiten voor jong en oud zorgen voor een geweldig evenement waar de gehele gemeenschap bij betrokken is. De Sittardse burgerij hult zich massaal in Dirndl en Lederhosen en ondernemers kleden hun winkel aan in oktoberstijl.

Hoe is het grootste najaarsfeest van het Zuiden ontstaan?

In 2004 adviseerde de kermisbonden de gemeente om de voorjaarskermis in Sittard bij wijze van een tweejarige proef te verplaatsen naar de herfstvakantie. De voorjaarskermis vond namelijk té kort na de Gelaender Kirmes plaats, waardoor de bezoekersaantallen achterbleven.

Ook in de regio was er een overkill aan evenementen in de periode van juni t/m september, terwijl oktober nog genoeg ruimte bood voor evenementen en activiteiten in de gemeente Sittard-Geleen.

Omdat in de herfstvakantie weinig in deze regio georganiseerd werd en de ondernemers de kermis wilden koppelen aan een koopzondag, is het verzoek van de kermisbonden gehonoreerd.

Om een gevarieerd aanbod te kunnen bieden en de bezoekersaantallen te laten stijgen, is de Oktoberkermis uitgebreid naar twee pleinen, de Markt en de Schootsvelden. Naar idee van gemeentelijke evenementenorganisator S. Schurgers, werd er een groot randprogramma in Duitse stijl aan gekoppeld als concept dat onderscheidend was in land en regio en aansloot bij het karakter van Sittard.

Het evenement bleek meer dan succesvol. Ieder jaar werd het Oktoberfeest stukje bij beetje uitgebreid en tot op heden heeft elke editie een of meerdere nieuwe elementen er bij gekregen welke omarmd worden door de bezoekers van het Oktoberfeest in Sittard. Dit jaar vindt de 15e editie plaats van het grootste najaarsfeest van het Zuiden!  

Artiesten 2016

Räuber Dieter Koblenz
Kuhl un de Gäng Axel Fischer
Domhätzjer Giel Beelen
Cheerleaders 1 van FC Köln 2 Fabiola
Sümpfkröten Vengaboys
Querbeat Kartoesj
Larissa Henk & Ton
Marleen Mols Fabrizio
Ilse Lubbers DJ Timmie Tirol
Palemiger Spatzen Wir Sind Spitze!
Die Power Buam Moksi
Spik en Span Simun
Big Benny Mad Hatters
Beppie Kraft FeestDJRuud
Frans Theunisz De Telekids Discoshow
Erwin Mylene en Rosanne
Die Spatzl George Baker
Ruud Appelhof Belle Perez
Tirol Sound Comedian Harry Glotzbach
Schürzenjäger Comedian Martijn Oosterhuis
Funky Marys Die Fetzig'n aus dem Zillertal
DJ Ötzi Zillertaler Mander
Rockemarieche Die Cramer Almdudler DJ's
Cat Ballou Holand'Anka
Domstürmer Munchner Zwietracht
Brings DJ's Joseph & Sepp
Stargast Hansi Hinterseer Die Batseklatsers
Dancefloor Destruction Crew Anseltaler
Guildo Horn & Die Orthopädischen Strümpfe Bozz
DJ Dirndl Heidi's Männer
Lady Galore und Patty PamPam Böhmerwaldkapel
Richtig Rex Claudia Ansel
Legata's Lederhosen Power Wil en Annie
Tiroler Teufel Hub'n Bub'n 
Trumke en Tröötje Ohne Gewähr
Die Limburger Buben  

Artiesten 2015

Schürzenjäger Bozz
Klüngelköpp Pascal Krieger
Allgäu Power Marleen Mols
Reihnveilchen Heidi's Männer
Palemiger Spatzen Claudia Ansel
Blechblos'n Power Buam
Andy Borg Beppie Kraft
Mickie Krause Dieter Koblenz
Höhner Tim Toupet
Paveier Stylus DJ's feat. Giel Beelen
Jürgen Drews N'Trance
Guildo Horn & Die Orthopädischen Strümpfen Nakatomi
Brings Wir Sind Spitze!
DJ Dirndl Marcelino Wunderlich
Rosentaler Ben Bastion
Die Cramer Almdudler DJ Dyna
Marc Pircher im Trio DJ Timmie Tirol
DJ's Joseph & Sepp Tony Junior
Skandal aus Bayern Alice Deejay
Echt Stark Sarah & Julia
Jody Bernal Karel Verspaget
Bonnie St. Claire Frans Theunisz
Erwin Legata's Lederhosen Power
Fabrizio Henk & Ton
Spik & Span Die Batseklatsers
Hub'n Bub'n Tirol Sound
Böhmerwaldkapel RonnyRon
Die Jungen Tiroler Teufel Party Kryner
Ruud Appelhof Die Teufel
Die Spatzl gerard Fuchs
Marleen Rutten Heidi
Ohne Gewähr Trumke & Tröötje
Alpen Power  

2014

Het 10e Oktoberfeest en dus een jubileumeditie! Ondanks het grote bouwproject Ligne konden we toch weer op het oude vertrouwde terrein op de schootsvelden terecht. Een heuse Oktoberfeestpoort markeerde de entree. Naast het grote zeil in het reuzenrad en het gigantische Oktoberzeil nu ook een gigantisch reclamezeil voor Kitzbühler Alpen. Nieuw was ook een mobiel doolhof, de keuken bij het artiestencafé en de Wiesencamping bij het Frans Klooster waar caravans en campers de (overigens volledig volgeboekte) hotels concurrentie aandeden.

Oostenrijkse Halflingers en Belgische kampioenspaarden voor prachtig opgesierde wagens oogsten veel bewondering, evenals  een heuse skipiste op wielen uit de Kitzbühler Alpen en natuurlijk miss Oktoberfeest  2015 Els van der Geren in de laatste praalwagen. Traditiegetrouw werd het eerste Oktobervat aangeslagen door Burgemeester Cox, dit keer  geassisteerd door eregast Jean Gelissen, Honorair Consul van Oostenrijk. O’Zapft is!

Op de zondag mocht het schutterij- en gildentreffen en het massaal toegestroomde publiek genieten van zomerse temperaturen. 22 graden werd gemeten!

De paviljoens waren elke avond uitverkocht. Rimpelpop, Lollypop en het Frisfeest maken het palet weer compleet. Voor de indrukwekkende artiestenparade, zie hieronder.

Nieuw was de talentenwedstrijd  “Sittard sucht ein Neue Oktoberstar”. Volle-Pulle mocht als prijswinnaar de beker meenemen en  woensdagavond optreden voor een uitzinnig publiek in een uitverkocht Brand Weizen Paviljoen. Na optreden van megaster Andreas Gabelier had Sjef Schurgers gezorgd voor een fantastische muzikale  jubileumfinaleshow. Ja, und dann is alles wieder vorbei.

Nagenieten kan nog op onze website (100.764 personen raadpleegden 681.072 pagina’s) en in de Wiesnzietung, onze digitale krant die ’s ochtends vroeg verscheen en dagelijks door circa 1500 personen werd geraadpleegd. Vaste items:  column Miss Oktoberfeest, fotoreportages, Hinter die Kulissen, Wiesn flirttips, Ein Wort vom Chef,  etc,. Ook werd er een paar duizend keer per dag getwitterd.. Onze facebook pagina werd 80.000 gedeeld!

Over openbare orde en veiligheid positieve geluiden. Het naderende noodweer op de dinsdag was het enige veiligheidsaspect dat zorgde voor het vroegtijdig weghalen van de grote zeilen en een klein oponthoud in de middaguren.  Sint Clara en Gemma waren ons echter  goed gezind en het avondprogramma kon gewoon doorgang vinden.

Artiesten 2014

Allgäu Power

Beppie Kraft

VoXXclub

Kartoesj

Sumpfkroten

Ummer d'r Neaver

Big Maggas

The Alley Girls

Wir Sind Spitze

Frans Theunisz

Räuber

Schintaler

Bläck Fööss

Ben Bastion

Brings

Billy the Kit

Domstürmer

Keet!

Isartaler Hexen

Urban Dance Factory

Vicky Leandros

Telekids Disco Show

Andreas Gabalier

Olaf Henning

Junge Zillertaler

Peter Kunkels

Palemiger Spatzen

Legata's Lederhosen Power

Sud Tiroler Spitzbaum

Ilse Lubbers

DJ Dirndl

Tirol Sound

DJ Cramer Almdudler

Bozz

DJ Joseph und Sepp

Eiserbach Muzikanten

Holand'Anka

Die Batseklatsers

Dieter Koblenz

Thijs Olijve

Coen SwijnenBerg

Ohne Gewähr

Party Animals

Koep Marie

Lasgo vs. Annagrace battle tour

Böhmerwaldkapel

Erwin

Die Spatzl

Yellow Claw

Alpen Power

Roy Donders

Alm Power

Big Benny

Die Limburger Buben

Limburgse Toppersj

Gerard Fuchs

W-Dreej

Tiroler Teufel

DJ Timmie Tirol

Claudia Ansel

Ruud Appelhof

Larissa

Horst en Günter

Pascal Krieger

2013 

De editie 2013 was zeer geslaagd. Met ruim 125.000 tot 150.000 bezoekers in de binnenstad is de titel ‘grootste najaarsfeest van het zuiden’ meer dan verdiend!

Voor het eerst werd al in juni in de gewelvenkelder van Merici het startschot gegeven met een officiële presentatie van vernieuwde website en programma, waarbij Kartoesj hun nieuwe Oktoberhit presenteerde.

Door voorbereidende werkzaamheden voor het grote bouwproject Ligne moest de opzet van de paviljoens en kermis anders worden geplaatst en werd de ‘Wiese’ intiemer van opzet. De aankleding kreeg echter een ‘boost’ door een betegeld centraal  plein, een giga promotiescherm van 10 bij 25 meter en herkenbare bannertorens bij de verschillende paviljoens.  Het Brauhaus Brand kreeg aan de buitenzijde de uitstraling van een Oostenrijks chalet en de binnenzijde werd met schitterende oktoberornamenten opgesierd.  Daarnaast werd er een heus artiestencafé ingericht. 

De tweede Miss Oktoberfeest werd tijdens de opening geïnstalleerd en kweet zich op uitstekende wijze van haar taak. Bij de opening lieten zich naast bestuurders van omringende gemeente en provincie dit keer ook de nationale politici zien in de persoon van minister Plasterk en echtgenote. 

De  paviljoens waren nagenoeg alle dagen uitverkocht en in de tenten en in de stad heerste een supersfeer. Rimpelpop heeft het maximale aantal bezoekers bereikt (en niet alleen uit de eigen gemeente) en ook Lollypop met de Telekidsdiscoshow mocht zich verheugen in toenemende belangstelling van de basisschooljeugd. Een ‘fris’feest voor de jeugd onder 18 jaar maakt het palet compleet.

Ook bedrijven wisten het Oktoberfeest weer volop te vinden. In het Brauhaus Brand draaide de koks overuren om de maaltijden uit te serverenen. Het paviljoen vormde het decor voor de presentatie van een nieuwe Opel, maar ook klonken er de operette-klanken van Marjon Lambriks. Een promotieteam met Oktobermerchandise (pins en jagershoedjes) vond gretig aftrek.

Op de kermis stonden een paar nieuwe en unieke attracties zoals het grote loopspookhuis ‘Das Omen’, de 80 meter hoge ‘Mission Space’ en het in Oktoberfeest aangeklede reuzenrad dat voor mooie plaatjes zorgde. 

Ook wordt de aankleding van de binnenstad elk jaar weer mooier en groter. Steeds meer ondernemers zorgden er voor dat etalages in oktoberfeest stijl waren aangekleed. In samenwerking met het centrummanagement gingen weer meer dan 100.000 Rubbelkarte (kraskaarten) over de toonbank.

Uit de evaluatie bleek dat organisatie en hulpdiensten konden spreken van een goed georganiseerd en rustig verlopen evenement.  De proef met mobiele camerabeveiliging werd herhaald.

Artiesten 2013 

Party DJ Chris

Henk & Ton

De Maasbuben

Kartoesj

Die Batseklatsers

Erwin

Tirol Sound

Die Power Hosen

Simmisamma

DJ Otto Wunderbar

DJ Dirndl

Palemiger Spatzen

Michael Holm

Yvo Salden

Stylus DJ's feat. Giel Beelen

Wil en Annie

T Spoon Reloaded

Marleen Mols

De Sunclub

Dieter Koblenz

Die Limburger Buben

Domstürmer

Die Högl Fun Band

Die Höhner

Kasalla

De Alpenbrothers

WW Band

Quintino

Freddy Pfister Band

Shermanology

De Limburgse Bloaskapel

Ben Bastion

Junior Power Buam

Sumpfkröten

Tiroler Teufel

Ireen Sheer

Claudia Ansel

Mickie Krause

Die Spatzl

Vollgas!

Ruud Appelhof

Lisa, Amy & Shelley

Pascal Krieger

Biba Boerderij

Gerard Fuchs

Heino

Sang und Klanglos

Big Benny

Legata's Lederhosen Power

La Bamba

Shakin DJ's

 

2012 

Uit de evaluatie 2011 kwam de wens van bedrijven en sponsoren naar voren om een eigen plek te hebben op het Oktoberfeest, een zogenaamd VIPpaviljoen, zoals dat bij meerdere grote evenementen gangbaar is. In samenwerking met Brand Briebrouwerijen en Van Melick Catering is daarom een vierde paviljoen aan het Oktoberfeest toegevoegd: Het Brauhaus Brand. In dit als bierkelder ingerichte paviljoen werd tijdens een avondvullende muzikaal programma een Bayerisch vijf gangen menu geserveerd door hostesses in dirndle. Aansluitend kon het programma voortgezet worden in het Brand-Weizen paviljoen. Ondanks concurrentie van WK-wielrennen en de Floriade hebben veel bedrijven van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Ook het uitroepen van Miss Oktoberfeest was een nieuw programma-onderdeel. Miss Oktoberfeest heeft tijdens veel gelegenheden het Oktoberfeest vertegenwoordigd en stond op de laatste praalwagen tijdens de Oktoberparade.

Met trots presenteerde het Oktoberfeest het eerste nationale Wienertreffen in de Paulaner Stube. Maar met bussen kwamen de fans vooral afreizen voor Andreas Gabalier en Moravanka.

De kermisexploitanten en de winkeliers in de binnenstad besteden steeds meer aandacht aan de aankleding en kleden hun medewerkers bijv. in dirndle of lederhose. De horecaondernemers van de markt staken het reuzenrad in een zeer opvallende Oktoberfeestdecoratie. Er gingen 100.000 Rubelkarte (kraskaarten) over de toonbank bij besteding van elke € 10,-, waarmee diverse prijzen waren te winnen.

Niet alleen het lokale bedrijfsleven sluit het Okoberfeest in het hart, ook de eerste Heilige Oktobermis in de Petruskerk is hiervan een uiting. De mis was zo druk bezocht dat er te weinig hosties waren!

Dit jaar werd voor het eerst gewerkt met camerabeveiliging in de openbare ruimte op drie strategische locaties. Ook werd er in de leegstaande Deken Tijssensflat een centrale commandopost ingericht om communicatie tussen organisatie, politie, beveiliging en Rode Kruis te optimaliseren. Er vonden wederom geen incidenten plaats.

Artiesten 2012 

2 Fabiola

Jan Smit

Andreas Gabalier

Jetzendorfer Hinterhof Musikanten

Antonia aus Tirol

Klüngelköpp

Bettina Stark

KoepMarie

Big Room Lovers

Kraantje Pappie

Blechblos'n

Lasgo

Brings

Legata's Lederhosen Power

Christ'OF

Louisa

de Geneeters

Martin Hurkens

de JAGR Band

Moravanka

De Limburgse Boereblaoskapel

Münchner Zwietracht

De Maasbuben

Palemiger Spatzen

Déjà Vu

Pfunds-Kerle

Die Batseklatsers

Poparazzi

Die Räuber

Richard Huwaé

Dieter Koblenz

Richtig Rex

Dirgelländer Muzikanten

Rob Ronalds

DJ Dirndl

Robert Leroy

Domstürmer

Roberto Blanco

Erwin

Sang und Klanglos

Frans Croonenberg

Schnitte

Frans Theunisz

Sjonnie Wiener & De Schnietsels

Gelazer!

Stylus DJ's feat. Giel Beelen

Henk en Ton

Tirol Sound

Högl Fun Band

Two of Us

Holand'anka

Uwe Engel-DJ Ötzi tribute

Yvo Salden

W-Dreej

 

Wil en Annie

2011 

De 7e editie van de Oktoberfeesten kon je niet missen! Hoog boven Sittard was de Mission Space attractie al van verre te zien en lokte de bezoekers naar het feestterrein. Ook het mooie weer hielp mee. De Oktoberparade werd nog aantrekkelijker door het aantal deelnemende groepen. Speciale gast waren Die Gross Köllner (de carnavalsvereniging van Keulen). De opening met Die Höhner was uitverkocht.

De zondag waren er meer dan 40.000 mensen in de stad om onder andere de internationale schutterijoptocht te zien. Om 15.00 uur waren de tenten al overvol. Ook Rimpelpop, Lollypop en het vuurwerk trokken veel bezoekers.

Zoals gebruikelijk hulden een groot deel van de bezoekers zich spontaan in Dirndle en Lederhose, maar dit keer was op het Oktoberfeestterrein voor eerst een verkoopstand van Trachtenkleding ingericht.

Nieuw was ook de Erdinger Stube, het kermiscafé dat werd uitgebreid tot volwaardig paviljoen. De mogelijkheid een arrangement met een Duitse maaltijd te gebruiken, sloeg direct aan. Het programma Goeiemiddag Limburg van L1 werd hiervandaan dageijks uitgezonden 
Van de kraskaarten die in samenwerking met de winkelondernemers werden geïntroduceer , werden er 100.000 verkocht!

De combi met Duitse muziek en dance in het voor de jeugd bestemde Jilzz Paviljoen werkte prima. De sluitingstijden op maandag, dinsdag en woensdag waren gekoppeld aan de sluitingstijden van de horeca. Wederom deden zich geen noemenswaardige incidenten voor.

Artiesten in 2011

Dieter Koblenz

Legata’s Lederhosen Power

Höhner

DJ Dirndl

Simmisamma

Stylus DJ’s feat. Giel Beelen

2 Brothers on the 4th Floor

Frans Theunisz

Fabrizio

Richtig Rex

Henk & Ton

Martin & Guido

Erwin

Palemiger Spatzen

Holand’anka

Claudia Ansel

Luciano Perra

Yvo Salden

Ivo van den Heuvel

Richard Huwaé

Bruno Majcherek

Paveier

Räuber

Brings

Ruud Appelhof

Dario

Helemaal Hollands

Nick & Simon

Van Baker & Band

Ben Bastion

Sidney Samson

Blechblos’n

Vicky Leandros

Almraketen

Clown Desalles

Ralf Mackenbach

Heino mit band & chor

Gregor Salto en Vocalist Chappell

The Partysquad

Die Batseklatsers

De Maasbuben

Koep Marie

2010

Aan de vernieuwing van de 6e editie van het Oktober feest is met name vorm gegeven via de promotie en publiciteit. Onze mascotte, een fris ogende dirnd’l, trok de aandacht op banieren aan de lantaarnpalen, advertenties, posters en flyers.

Omdat het Oktoberfeest Sittard een van de grootste Oktoberfeesten in Nederland is kregen we ook de nodige aandacht van landelijke media middels free publicity. In 2010 heeft Giel Beelen dit evenement meerdere malen genoemd in zijn programma’s op radio 3FM en heeft het NRC een uitgebreid artikel geschreven over Oktoberfeesten in Nederland met een uitvergroting van het evenement in Sittard.

Daarnaast had de vernieuwde website (met o.a. het complete programma en dagelijkse fotorapportages) een fenomenaal bereik. Zo zijn er meer dan 40.000 unieke bezoekers die de website hebben bezocht (gemiddelde bezoektijd 3½ minuut), zijn er rond de 70.000 bezoekmomenten geweest en hebben meer als 700 mensen zich ingeschreven voor de digitale nieuwsbrief. Het Oktoberfeest maakte via Twitter voor het eerst ook gebruik van social media

Het programma was uitgebreider dan het vorig jaar en kende weer grote namen als Heino, Cindy und Bert en de 3J’s. Nagenoeg elke avond was uitverkocht. Rimpelpop (de gratis middag voor ouderen) heeft het maximaal aantal bezoeker bereikt (waarbij met name de run op de beste zitplaatsten leidde tot een ware rimpelralley) en Lollypop voor de jeugd heeft zich een vaste plaats veroverd. De politie heeft gemiddeld per dag 45.000 bezoekers en op zondag een kleine 100.000 bezoekers geteld.

Artiesten in 2010

Geschwister Weisheit

Joechee

Jürgen Marcus

Boney M

Wir Sind Spitze

DJ Dirnd'l

Immerklem

Allgäu Power

Cheerleaders FC Köln

Dieter Koblenz en Cölln girls

Stylus DJ’s feat. Giel Beelen

T-Spoon Reloaded

Twenty 4 seven

Holand’anka

Kartoesj

Henk en Ton

Frans Theunisz

Erwin

Vicky & Rex

Yvo Salden

Paco aus Nerja

Claudia Ansel

Palemiger Spatzen

Ilse Lubberd

Peter Kunkels

Anja Bovendeaard

Wil & Annie

Legata Lederhosen

Die Jungen Zillertaler

Fabrizio

Die Räuber

Jan Smit

Wesley

Robert Leroy 

 Clown Desalles

Heino mit band und chor

Partysquad

Gelazer met DJ Shagspeare

Mc Lady Bee

 

2009

Voor de 5e editie, een jubileumeditie, gold dezelfde opzet met wat uitbreidingen. Een spetterend muziekprogramma met grote namen en twee paviljoens met elk een capaciteit van 3000 personen.

Naast Rimpelpop kwam er voor de allerjongsten een uitbreiding met een extra middag, onder de naam Lollypop.

Verder werd de Oktoberparade opgepimpt en namen ook landelijke en regionale bekendheden hieraan deel (o.a. ex-keeper van Bayern München Jean-Marie Pfaff). .

Ook werd er een aanzienlijke professionaliseringsslag gemaakt bij de promotie (huisstijl, festivalkrant, website, commercials etc.). LI zond de Parade uit en vanuit het Glazenpaviljoen rechtstreeks het programma Goeiemiddag Limburg.

Het Centrummanagement omarmde het Oktoberfeest weer. Er was dit keer een extra koopzondag en de winkels tooiden zich in ‘Oktoberfeest’ stijl.

Artiesten in 2009

Isartaler Hexen

Damals

Jacques Herb

Dieter Koblenz

Mambo Kurt

DJ's Rudy und Rudy

Die Lustigen Schlagerfreunden

Die Ficktaler

Blaasorkest SKV Nauheim

Palemiger Spatzen

DJ Dirnd'l

Wir Sind Spitze

Ben je in de tent vanavond met 
Chuckie en Ricky Rivaro

Housetrippers

Ben Bastion

Heino mit band und Tänzer

The Opposites

Vato Gonzalez

Quintino

DJ Bobbie G

Gerard Joling

Die Powerhosen

Lime Nights

Kus

Jessy

Giel Beelen

Big Benny

DJ Roog

Bassie

Kartoesj

Vengaboys

Dink

2008

Voor de vierde editie  werd gekozen voor een kwalitatieve uitbreiding en niet meer voor een kwantitatieve uitbreiding. Extra aandacht werd besteed aan de  openingsparade en Rimpelpop (1000 bezoekers) en een officiële ontvangst voor genodigden. Wel was er een klein nieuw glazen paviljoen waar bezoekers onder het genot van een drankje zicht hebben op de kermis.

Volgens schattingen van de Politie Limburg-Zuid heeft het evenement in 2008 ongeveer 200.000 bezoekers gehad, verspreid over zes dagen. Er was evenwel geen koopzondag. De feestpaviljoens zijn beide zes dagen lang nagenoeg uitverkocht geweest.

Tijdens deze editie liep een groot deel van de bezoekers verkleed in Dirndle en Lederhose en is het een evenement een begrip geworden. De lokale carnavalswinkel begint in de zomervakantie al met de verkoop van Lederhosen de Dirndls. Alle cafés in de binnenstad staan in het teken van de Oktoberfeesten en pikken een flinke graan mee van de bezoekersstromen.

Voor kermisexploitanten geldt dat de animo nog steeds groeiende is en er grote attracties graag naar Sittard komen. Ook de kermis is langzaam weer gegroeid. Hetzelfde geldt voor de verschillende eetkramen waarbij de ‘halve meter Bratwursten kraam’ een van de grote favorieten is bij de bezoekers.

Artiesten in 2008

Peter Müller, kneipe musik 
nach Deutscher Art

Mambo Kurt

Thorsten van Lippe Biesterfeld

Brings

Dieter Koblenz

DJ Johanna & Angelica

Die Lustigen Schlagerfreunden

The party powered by Q-Music 
met o.a. DJ Jeroen van Inkel

Flicktaler DJ's

Zu Helle Kapelle

Bruno Majcherek

Henk & Ton

Kartoesj

Big Benny

Erwin

Palemiger Spatzen

DJ Dirndl

Henny Lubbers

Sjeff Verheyde

Wil & Annie

Sjef Diederen

Luciano

The Rambo's

 

2007

De capaciteit werd voor de derde maal vergroot naar 1800 bezoekers per tent. Ook werd er geïnvesteerd in promotie en publiciteit (festivalkrant, commercials etc.) en een officiële opening georganiseerd. Voor de eerste keer trok de Oktoberparade, een bonte stoet ‘Oktoberwagens’ als opening door de binnenstad.  Het Oktoberfeest werd uitgebreid met een dag tot 6 dagen.

Omdat veel senioren moeite hadden met de drukte tijdens de feestavonden werd onder de naam “Rimpelpop” speciaal voor de senioren een extra middag ingelast met zitplaatsen en gratis koffie en gebak. Omdat Rimpelpop laagdrempelig en gratis moest zijn,  werd gezocht naar partners. Veel regionale artiesten traden belangeloos op en het aantal vrijwilligers van het Rode Kruis werd uitgebreid om alle ouderen met rollators en scootmobielen te helpen. De aanloop was groter dan verwacht en met 600 bezoekers en veel geschunkel en gezelligheid een groot succes.

Tijdens deze derde editie zijn beide paviljoens alle zes dagen nagenoeg uitverkocht. Bijna 200.000 bezoekers kwamen uit de gehele Euregio, waarmee de Oktoberfeesten het derde evenement werd na Preuvenemint en Pinkpop.

Het college besloot het Oktoberfeest structureel op de evenementenkalender te zetten.

Artiesten in 2007

Bayrische 7

Dieter Koblenz

Ronnie und Sjonnie

Die lustige Schlagerfreunden

Loco loco Discoshow met Jacques Herb

Die Rosentaler

DJ Dirndl

Quincy

Dries Roelvink

Nick en Simon

Wolter Kroes

Op Volle Toeren

Eric E

Bläck Fööss

DJ Kicken

Jekyll & Hyde

De Jeugd van Tegenwoordig

Bruno Majcherek

Rex & Jurgen

Henk & Ton

Kartoesj

Big Benny

Erwin

 

2006

Op basis van de ervaringen in 2005 werd in 2006 werd voor de 2e editie van het Oktoberfeest gekozen voor een iets kleinere kermis en een uitbreiding van een naar twee feestpaviljoens met  een capaciteit van elk 1500 bezoekers per tent. De samenwerking met ‘Schutterij Sint Rosa’ bleef bestaan. Daarnaast werd een tweede samenwerkingspartner gevonden in de ‘Stichting Fun Sensation’, een samenwerkingsverband van lokale horecaondernemers.

Het feest was wederom een succes (100.000 bezoekers en een zeer druk bezochte koopzondag). Duidelijk was dat dit evenement de potentie had om nog flink te groeien en de titel ‘Grootste najaarsfeest van het Zuiden’ ook daadwerkelijk eer aan te doen.

Het college ging daarom akkoord met het verlengen van de proefperiode.

Artiesten in 2006

Dieter Koblenz

Alpenrebellen

DJ Dirndl

De apreski hut

Die Lustige Schlagerfreunden

Bruno Majcherek

Erwin

Angelina

Big Benny

Rosentaler

Wipneus & Pim

Paveier

Die Kalauer

Räuber

Guillermo & Tropical Danny

Gebroeders Ko

Peter Selbach

Marco Borsato look-a-like

Brings

 

2005

Zo ontstond in 2005 het eerste Sittardse Oktoberfeest. Diverse uitbaters en verenigingen zijn benaderd om dit feest vorm te geven. Uiteindelijk waren twee locale horeca ondernemers en schutterij Sint Rosa in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen bereid het feest vorm te geven. Met een circustent in de Stadstuin met een capaciteit van 1000 bezoekers en een kermis met 80 attracties door de gehele binnenstad sloeg de eerste editie meteen zeer goed aan. De aankleding en de programmering was geheel geënt op het Duitse Oktoberfest.

Behalve het uitbaten van het horecagedeelte verzorgde de schutterij een groot internationaal schutterijtreffen op de zondag, inclusief een parade van alle deelnemende schutterijen. De algehele coördinatie, organisatie en de programmering berustte bij de evenementencoördinator. Het feest sloeg aan (40.0000 bezoekers) en werd (behoudens de personele inzet en vele uren van vrijwilligers van schutterij) kostendekkend uitgevoerd.

Artiesten in 2005

Tiroler Kapel

Dieter Koblenz

Rosentaler

Skihut party

Schintaler

Kaiserbaum

Bokkeriejers

Die Bayrische 7

Piet Piraat

Global Kryner

2004

In 2004 adviseerden de kermisbonden en ondernemers Markt en Binnenstad Sittard de gemeente om de voorjaarskermis in Sittard bij wijze van een tweejarige proef te verplaatsen naar het tweede weekend in oktober. De voorjaarskermis vond té kort na de World Town Fair (thans Gelaender Kirmes) in Geleen plaats, waardoor de bezoekersaantallen achterbleven. Ook in de regio was er een overkill aan evenementen in de periode van juni t/m september.

Omdat in het tweede weekend van oktober weinig in deze regio georganiseerd werd, het dan bovendien herfstvakantie is en de ondernemers de kermis wilden koppelen aan een koopzondag, is het verzoek van de kermisbonden en ondernemers gehonoreerd.

Om een gevarieerd aanbod te kunnen bieden en de bezoekersaantallen te laten stijgen, is de  Oktoberkermis uitgebreid  naar twee pleinen, te weten de Markt en het Evenemententerrein in en bij de schootsvelden.

Op voorstel van Sjef Schurgers is er een groot randprogramma aan gekoppeld in Duitse stijl als een concept dat onderscheidend was in land en regio en aansloot bij het karakter van Sittard.